Ska Galina sätta snurr på Gävles barn?

[00:15](från GD 20061203)
 
  galina
Galina Kozneva glider graciöst iväg över isen. Barnen försöker stapplande härma hennes rörelser. Foto: Lasse Halvarsson
 

Perestrojkan ställde till problem för de ryska idrottsutövarna. Tidigare hade idrott varit gratis för alla barn och ungdomar men de ekonomiska reformer som Michail Gorbatjov introducerade i Sovjetunionen i juni 1987 ändrade på det.


Galina Kozneva rynkar lite på näsan när hon berättar. Sedan september i år är hon tränare för konståkarna i skridskoklubben Gavleskäret. Hon har ansvar för 45 elever i åldrarna fyra till 14 år.
- Jag började åka när jag var sju år, berättar Galina.
När hon var tio år kom hon in på Academy of Sport i hemstaden S:t Petersburg. Det är där hon är fostrad till konståkare och utbildad till tränare.

Hennes egen tränare slutade plötsligt när hon var 15 år och därmed lade hon den egna konst­åkningskarriären åt sidan. I stället började hon arbeta på en sportskola för olympiska reserver. Några av hennes elever gick det riktigt bra för. Alexei Sokolov till exempel, som blev tvåa i junior-VM 1999 och Pavel Lebedev som blev världsmästare i junior-VM 2004. Båda förekommer fortfarande i EM och VM-sammanhang.
Men de meriterna fick Galina glädjas åt på avstånd. Själv flyttade hon till Sverige 1998 och började jobba i Leksand som konståkningstränare. Parallellt fick Leksands pojkhockeylag en duvning i skridskoteknik. Hon är nämligen mångsidig den ryska damen.
- Jag kan träna löpning och gymnastik också, säger hon och ler pillemariskt.

Hon kan dessutom allt som har med skridskor att göra, till exempel speedskating som hon själv tävlat i.
- En svår sport för kvinnor. De får problem med ryggen, säger hon på rysk-engelska och visar hur ryggen får arbeta i en konstig, framåtlutad ställning.
I åtta år blev Galina kvar i Leksand men i höstas lyckades skridskoklubben Gavleskäret värva henne till Gävle. Galina och hennes l­ika skridskointresserade syster, Elena, flyttade hit. Elena får pendla till sitt jobb eftersom hon är tränare i Säter och Vansbro.
 

oknutet
Med oknutna skridskor går det inte att åka.
Galina lyfter av åkaren som snabbt får hjälp med utrustningen.

Konståkning är en svår sport som kräver mycket både fysiskt och mentalt. Galina tycker att de svenska barnen har de rätta fysiska förutsättningarna.

- De har potential. Svenska barn är starkt byggda. Men vi har för lite både istid och marktid och man måste träna mycket. Dessutom saknas professionella tränare. Man måste träna hårt för att komma någonvart och jag vill se resultat. Tar man det inte på allvar kan man bara lika gärna åka skridskor, säger Galina allvarligart.
Hon jämför de ryska och de svenska förhållandena. I Ryssland får konståkarna betydligt mer träningstid och har professionella tränare. Ryssland har också betydligt lättare när det gäller paråkning. I Sverige är bara fem procent av konståkarna killar, i Ryssland 50 procent.
- Och inte blir det mobbade, säger Galina.
Annelie Törnblom är ordförande i Gavleskäret. Hon berättar att drömmen är att Gävle ska bli en konståkningsstad.
Därför kommer klubben att göra en extra satsning flickor i sju-åttaårsåldern men också på killar. Riktigt vad de ska göra vill hon inte avslöja än men en av förebilderna för killarna kommer troligen att vara Andreas Rosenpärla som varje lördag reser från Stockholm till Gävle för att träna konståkarna tillsammans med Galina.

Det har blivit dags för träning. Galina snörar vant på sig sina slitna skridskor och ger sig ut på isen bland flocken med barn. Galina glider snabbt och graciöst iväg. Hon ser ut som om hon är född med skridskorna på. Tempoväxlingarna syns inte ens.
Barnen kommer stapplade efter och ställer prydligt upp sig på led så fort Galina kommenderar dem. Fram och tillbaka, runt, runt eller i serpentiner övar de olika rörelser och tekniker.
En del av flickorna har prinsesskjolar över mjukisbyxorna. Självklart drömmer de om att blir skridskoprinsessor på riktigt. En dag kanske drömmen blir verklighet för några av dem. Den som skulle vara gladast då är nog Galina.

Moniqa Swälas
026-159628
moniqa.swalas@gd.se